Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ Ο ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ για να λειτουργήσει αμέσως ο Δήμος

Του Παύλου Δωριάδη


Σε αγώνα δρόμου νυχθημερόν έχει επιδοθεί όλο αυτό τον καιρό ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης μαζί με το επιτελείο του για να μπορέσει να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να διατάξει αποτελεσματικά τις υπηρεσίες του , ώστε από την αρχή του έτους που θα αναλάβει καθήκοντα, να λειτουργούν όλα χωρίς προβλήματα.

Ήδη προχθές Πέμπτη παρακολούθησαν στην Πάτρα ειδική διημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών , η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέματα που αφορούν τα πρώτα και αναγκαία βήματα για μια επιτυχημένη μετάβαση από την εποχή του Καποδίστρια στην εποχή του Καλλικράτη .

Παρόμοια διημερίδα ο Καπεντζώνης με τα στελέχη του θα παρακολουθήσουν την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στη Λάρισα που θα διοργανωθεί και εκεί από τους ίδιους φορείς με θεματογραφία την αποτελεσματική μετάβαση στην εποχή του Καλλικράτη .

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και θέτουν οι νεοεκλεγμένοι Δήμαρχοι στις διημερίδες αυτές είναι πολλά και εύλογα αφού πρέπει να απαντηθούν ώστε να λειτουργήσουν οι Δήμοι από τον Ιανουάριο.

Μεταξύ των πάρα πολλών θεμάτων που τέθηκαν ήταν :

* Ποια θα είναι η διάταξη του προσωπικού στους νέους Δήμους από 1ης Ιανουαρίου;
* Πως θα εξυπηρετούνται οι Δήμοι που σήμερα δεν έχουν πολεοδομίες ;
* Πως θα γίνει η ενοποίηση των Οργανισμών αφού άλλοι Δήμοι έχουν και άλλοι δεν έχουν;
* Πως θα λειτουργούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και εάν μπορούν να μετακινούνται οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά ;
* Τι θα γίνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων , καθώς ορισμένοι Δήμοι έχουν αναθέσει το έργο αυτό σε ιδιώτες εργολάβους ;
* Ποιες υπηρεσίες πρέπει κατ΄ ελάχιστον να λειτουργούν στις έδρες των Καποδιστριακών Δήμων για να μην αναγκάζονται οι δημότες να πηγαίνουν στην έδρα του Καλλικρατικού Δήμου να εξυπηρετηθούν ;
* Τι θα γίνει με το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι ; Θα συνεχιστεί; Και αν ναι , ποιος θα το χρηματοδοτήσει ;
* Πως θα λειτουργήσουν τα γραφεία του ΟΓΑ και τα γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης;
* Όταν γίνεται πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ δεν έχει μεγάλη μοριοδότηση η εντοπιότητα με αποτέλεσμα να προσλαμβάνεται κάποιος από άλλη περιοχή και ο οποίος αρνείται να αναλάβει με αποτέλεσμα να μη γίνεται δουλειά.
* Το σύστημα διοίκησης πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να αναδιατάξουν τις υπηρεσίες τους για να γίνει πιο δίκαιη κατανομή του προσωπικού μεταξύ υπηρεσιών που έχουν υπερπληθώρα και άλλων που λειτουργούν με ελλείψεις προσωπικού κ.ά.

Μέσα στα πλαίσια της καλύτερης ενημέρωσης των αυτοδιοικητικών στελεχών της Δωρίδας , η Δημοτική παράταξη του δημάρχου, ΔΩΡΙΔΑ για ΟΛΟΥΣ και ο Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) οργανώνουν στη Μανάγουλη Δωρίδας την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου ειδική ημερίδα με ομιλητές έμπειρα και έγκριτα αυτοδιοικητικά στελέχη.

Στο μεταξύ ο Γ. Καπεντζώνης έχει αρχίσει και σειρά επαφών με τους απερχόμενους 4 δημάρχους των Καποδιστριακών Δήμων Δωρίδας για να ενημερωθεί σε όλα τα θέματα και την υφιστάμενη κατάσταση, που παραλαμβάνει, ξεκινώντας από τον Δήμαρχο Λιδωρικίου Γιώργο Κουλούλα , που συζήτησαν και τυπικά θέματα μετάβασης στη νέα εποχή , αφού στο Λιδωρίκι είναι η έδρα του Δημου και θα φιλοξενήσει και τις επιτελικές υπηρεσίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή τέθηκε και το περιβόητο «θέμα των σφαγείων» που ο διαγωνισμός ανάθεσης ήταν άγονος ύστερα από τρείς προσπάθειες και ο Κουλούλας προσανατολίζεται να τα δώσει με απευθείας ανάθεση , λίγες ημέρες πριν παραδώσει την δημοτική αρχή κάτι που χαρακτηρίζεται ως κολάσιμο και ανεπίτρεπτο.

Ο Καπεντζώνης είχε ακόμα συνάντηση με την Αθανασία Ψάλτη προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δελφών και συζήτησαν κυρίως τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον οδικό άξονα Άμφισσας – Λιδωρικίου λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων , καθώς και το θέμα της αρχαιολογικής συλλογής Λιδωρικίου.

Τέλος ο νέος Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για προοπτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνονται στη Δωρίδα μέσω της Αναπτυξιακής Φωκικής ΑΕ , στην οποία ο Δήμος Δωρίδας είναι μέτοχος , παίρνοντας μέρος στην τελευταία της γενική συνέλευση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου